ساج نانپزی یا ساج تابه ای بزرگ است که ته آن گرد و دارای عمق کمی است.
ساج ابزاری قدیمی و سنتی برای پخت نان است که هنوز در بسیاری از مناطق ایران از این وسیله برای پخت نانهای محلی استقاده میشود.
گرچه خاستگاه دقیق ساج مشخص نیست اما برخی معتقدند که مردم گیلان از اولین مردمانی بودند که از این ابزار برای پخت نان استفاده کردند.
در گذشته مردم دور هم جمع میشدند و با هم بر روی ساج نان میپختند که علاوه بر آن ابزاری برای سرگرمی هم بود.
ساج از جنس فلزاتی مانند فولاد ضدزنگ، چدن و آلومینیوم ساخته میشود که رایجترین آن چدن است. هر کدام از این فلزات مزایا و معایب خود را دارد؛
و شما طبق نیاز خود میتوانید ساج مناسب را انتخاب کنید.
ساجها اندازه و مدلهای متنوعی دارند.
ساج محیطی مانند تنور نانپزی فراهم می کند براحتی میتوان با آن نانهای خوشمزهای پخت.
اگر علاقهمند به پخت نان در خانه هستید میتوانید از ابعاد کوچک آن بر روی اجاق گاز استفاده کنید.
البته اگر گاز شما برقی است باید جنسی که مناسب استفاده بر روی اجاق برقی است تهیه کنید.
در گذشته مردم از هیزم یا زغال به عنوان منبع سوخت ساج استفاده میکردند.
آنها بروی زمین آتش روشن میکردند سپس ساج را بر روی چند قطعه سنگ میگذاشتند و مشغول پخت نان میشدند؛
اما امروزه از اجاقهای گازی استفاده میکنند.
روش کار با ساج به این صورت است که ابتدا باید ساج را بر روی منبع حرارتی بگذارید و اجازه دهید که برای چند دقیقه روی حرارت بماند و گرم شود.
سپس خمیری که از قبل برای پخت نان آماده کردهاید را روی ساج پهن کنید و به آن زمان بدهید تا بهخوبی بپزد.
ساج همچنان در میان مردم استانهای گیلان، فارس،
لرستان، خوزستان و کرمانشاه استفاده میشود و هر کدام دستور و روش خاص خود را برای پخت نان دارند.
گرچه امروزه ساج بین طبیعتگردان نیز رواج دارد و از آن برای پخت غذا در طبیعت استفاده میکنند.
پیشنهاد میکنیم جهت اطلاع از آخرین محصولات و آخرین وقایع سروکوه را از طریق کانال اینستاگرام سروکوه دنبال کنیم
تخفیف 10 تا 50 درصد در بخش شگفتانه سروکوه!!!
|