جمع آوری آب از طریق گیاهان
سپتامبر 11, 2022ساخت پناهگاه جنگلی
سپتامبر 11, 2022تصفیه آب در بقا
تصفیه آب یکی از مهم ترین مهارت های بقا در طبیعت است.
بیش از 3/2 وزن بدن انسان را آب تشکیل می دهد، بنابراین آب یکی از نیازهای حیاتی ماست و ننوشیدن آب می تواند بسیار مضر و خطرناک باشد.
بدن انسان تنها سه روز می تواند بی آبی را تحمل کند و دوام آورد.
در این مقاله ما به شما روش های مختلف برای تصفیه آب را آموزش می دهیم و شما با توجه با امکانات و شرایط خود می توانید بهترین روش را انتخاب کنید.
قبل از تصفیه آب، باید منابع آبی موجود را پیدا کنید.
با توجه به موقعیت و وضعیت شما، ممکن است در محلی که حضور دارید آب فراوان باشد یا اصلا آبی پیدا نکنید.
منابع آبی می تواند از منابع سطحی آب شیرین مانند رودخانه ها، برکه ها، حوضچه ها و دریاچه ها باشد.
اگر بتوانید آب را تقطیر کنید، حتی می توانید از آب شور به عنوان یک منبع آبی استفاده کنید.
حتی می توانید از آب باران، برف، یخ و شبنم نیز به عنوان منابع آبی برای تامین آب اضطراری استفاده کنید.
باران تازه را قبل از این که بر روی زمین بریزد می توانید بنوشید، چون سالم است.
برف تازه را نیز بدون کار خاصی می توان نوشید، زیرا تمیز و سالم است.
آب چشمه ها و سایر منابع زیرزمینی نیز می تواند در اکثر مناطق امن باشد.
آبی که روی درختان مانند افرا و توس در اواخر زمستان می ماند را نیز می توانید بنوشید.
برخی منابع آبی دیگر ممکن است از نظر بهداشتی ایمن و سالم نباشند و باید حتما قبل از استفاده، تصفیه شوند.
اکثر کسانی که این مقاله را می خوانند احتمالا به آب آشامیدنی تمیز و فراوان به شکل های مختلف دسترسی دارند.
اما اگر در موقعیتی باشید که به آب سالم و تمیز دسترسی نداشته باشید، چه اتفاقی می افتد؟
داشتن مهارت تصفیه آب در بقا، به شما کمک می کند تا در مکان ها و شرایط های مختلف آب پیدا کنید و آن را برای نوشیدن سالم و تمیز کنید.
این مهارت به معنای واقعی کلمه زندگی شما را نجات می دهد.
قبل از آشنایی با روش های مختلف تصفیه آب، باید منابع آبی را بشناسید:
منابع آب
در چارچوب تصفیه آب در بقا، منابع آب را به سه دسته گسترده تقسیم می کنیم: آب های سطحی، آب های زیرزمینی و آب اتمسفر.
آب سطحی شامل رودخانه ها، نهر ها، دریاچه ها، اقیانوس ها و هر آب دیگری است که در تماس با زمین قرار دارد و برای مدت زمان طولانی در معرض هوا قرار می گیرد.
و آب های زیرزمینی شامل چشمه ها، و آبخوان های زیرزمینی هستند.
آب اتمسفر شامل شبنم، مه، ابرها و تمام اشکال بارش (باران، برف، تگرگ و غیره) است.
بصورت بالقوه ممکن است شما در موقعیتی باشید که به تمام این منابع یا یکی از آنها دسترسی داشته باشید.
- آب های سطحی به احتمال زیاد آلوده و غیربهداشتی هستند و بدون تصفیه نمی توان از آن استفاده کرد. به این دلیل که آب های سطحی ممکن است به دلیل عوامل محیطی آلوده شوند.
- آب های زیرزمینی اغلب برای نوشیدن سالم هستند، اما آنها همچنین می توانند آلوده شوند.
دسترسی به آب های زیرزمینی بسیار سخت است.
شما باید مکانی مانند چشمه که آب از انجا بیرون می آید را پیدا کنید و از آنجا بنوشید.
- آب اتمسفر به طور کلی برای نوشیدن امن است. هنگامی که آب از منابع سطحی به اتمسفر تبخیر می شود، تمام آلاینده های آن از بین می رود.
آب اتمسفر را می توانید روی گیاهان، یا دیگر سطوح تمیز بیابید و از آن استفاده کنید.
آلاینده ها
چه چیزی باعث می شود آب غیر قابل آشامیدن باشد؟
یکی از رایج ترین عواملی که آب را غیر قابل آشامیدن می کند، مدفوع است.
مدفوع (انسان ها و سایر حیوانات) می تواند حاوی انواع مختلف باکتری های مضر و انگل ها باشد.
نوشیدن آبی که حاوی این میکروب هاست می تواند برای سلامتی خطرناک باشد.
- انگل های تک یاخته مانند کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا موجودات میکروسکوپی هستند که از حیوانات دیگر برای تکمیل چرخه تولید مثل خود استفاده می کنند.
این نوع انگل ها در بسیاری از آبراه های سراسر جهان یافت می شوند و اغلب توسط انسان ها گسترش می یابند.
هرچند که سگ های آبی، گاوها و گوزن ها (در میان دیگر حیوانات) نیز می توانند این بیماری را انتقال دهند.
این انگل ها در روده زندگی می کنند و باعث گرفتگی شدید معده، گاز و اسهال می شوند و به مدت 2-6 هفته ادامه می یابد.
علائم بیماری می تواند بعد از دو روز یا دو هفته پس از نوشیدن آب آلوده ظاهر شود.
- باکتری اشریشیا کولای، که به عنوان باکتری “ای کولای” نیز شناخته می شود، که در روده انسان و حیوانات یافت می شود
این باکتری نمی تواند برای مدت طولانی در خارج از بدن میزبان زنده بماند.
این باکتری به طور طبیعی در روده ما وجود دارد و به هضم مواد غذایی کمک می کند.
با این حال، برخی از نمونه های آن با نوشیدن آب آلوده می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند.
آلودگی های دیگر از طریق سموم کشاورزی، فلزات سنگین و اشعه ها وارد آب ها می شوند.
این نوع آلودگی کمتر در طبیعت یافت می شوند و بیشتر در آبراه های شهری یا نزدیک گیاهان صنعتی یافت می شوند.
بیشتر تکنیک های تصفیه آب در بقا، نمی تواند این نوع آلودگی ها را از بین ببرد.
با این حال، راه های مختلفی وجود دارد که آلاینده های زیستی را می توان از بین برد.
روش های تصفیه آب
- فیلتر های تصفیه کننده
امرزوه، فیلترهای تصفیه کننده زیادی در بازار موجود است و شما می توانید از فرشوگاه های مخصوص طبیعت گردی و کمپینگ آن ها را تهیه کنید.
این فیلترها از تکنولوژی میکرو فیلتر و زغال چوب فعال برای حذف آلاینده های بیولوژیکی استفاده می کنند.
بعضی از مدل های آنف دارای پمپ دستی هستند و آب را از فیلتر عبور می دهند.
برخی دیگر از مدل ها، از نیروی گرانش استفاده می کنند و نمونه های دیگر، آب را با مکش فرد، فیلتر می کنند.
هر کدام از مدل ها، معایب و مزایای خود را دارند.
بنابراین بسیار مهم است قبل از رفتن به سفر، با این ابزارها آشنا شوید و مطمئن شوید که روش استفاده از آن را به خوبی می دانید.
تمام دستورالعمل های تولید کننده را دنبال کنید. قبل از هر استفاده، فیلتر را بررسی کنید که سالم و بی نقص باشد.
زیرا یک قطره آب آلوده می تواند شما را بیمار کند.
- فیلتر اشعه ماورا بنفش UV
در دهه گذشته، چندین شرکت سازنده دستگاه های تصفیه آب، دستگاه های تولید کرده اند که با اشعه ماورا بنفش، آب را تصفیه می کنند.
این دستگاه ها اندازه یک ماژیک یا مداد هستند، و دریک طرف آنها، امیتر قدرتمندی UV وجود دارد.
نور UV، با قدرت بسیار بالایی، میکروب ها را به سرعت از بین می برد.
بزرگترین عیب این دستگاه، این است که اگر هوا ابری باشد، اثربخشی آن به طور چشمگیری کاهش می یابد.
برخی از مدل های آن، به باتری یا منبع برقی نیاز دارند، اما برای سفرهای کوتاه مدت ابزار مناسبی هستند زیرا سبک و به راحتی قابل حمل اند.
- تصفیه کننده های شیمیایی
این نوع تصفیه کننده ها را نیز می توانید در اکثر فروشگاه های تجهیزات کمپینگ و طبیعت گردی پپیدا کنید.
تصفیه کننده های شیمیایی شامل مواد ضد میکروبی مانند ید، کلر یا ترکیبات دیگر است که به آب اضافه می شوند تا آن را قابل نوشیدن کنند.
هنگام استفاده از تصفیه کننده های شیمیایی همیشه باید دستورالعمل های تولید کننده را دنبال کنید. این نوع تصفیه کننده ها به طور کلی به حداقل 30-45 دقیقه زمان نیاز دارند تا آب آشامیدنی را برای نوشیدن فراهم کنند.
تصفیه کننده های شیمیایی یکی از سبک ترین تصفیه کننده برای تصفیه آب در بقا هستند.
اما این مواد بر روی طعم آب به شدت اثر می گذارند و آن را بد طعم می کنند.
- تصفیه کننده های گیاهی دست ساز
اگر در موقعیت اورژانسی بودید، به عنوان آخرین راه حل، از یک گیاه دارویی ضد میکروبی برای کاهش آلودگی های آب استفاده کنید.
اثربخشی داروی های گیاهی دست ساز برای تصفیه آب، بسیار کمتر از تصفیه کننده های شیمیایی است.
از این تکنیک فقط در مواقع بحرانی استفاده کنید، زمانی که هیچ وسیله دیگری برای تصفیه آب در دسترس نیست، زیرا احتمالا تنها برای از بین بردن پاتوژن ها موثر است.
انگور اورگن که در شمال غربی اقیانوس آرام رایج است، ریشه آن حاوی یک آلکالوئیدی ضد میکروبی به نام بربرین است.
به عنوان آخرین راه حل برای تصفیه آب، می توانید ریشه این گیاه را قبل و بعد از نوشیدن آب بجوید تا خطر احتمال ابتلا به بیماری از طریق آب آلوده را کاهش دهید.
- جوشاندن آب
قدیمی ترین و قابل اطمینان ترین روش برای تصفیه آب در بقا، استفاده از حرارت است.
آب در دمای 212 درجه فارنهایت (100 درجه سانتیگراد) به اندازه کافی گرم است تا میکروب ها و باکتری هایی مانند ژیاردیا، کریپتوسپوریدیوم، ای کولای و تمام پاتوژن ها را از بین ببرد.
سریع ترین و ساده ترین روش برای جوشاندن آب، استفاده از ظرف غذا یا پخت و پز و آتش است.
از هر نوع قوطی و ظرف فلزی می توانید استفاده کنید، هرچند نباید از آنها استفاده طولانی مدت کرد، زیرا برخی از آنها تحمل گرمای زیاد را ندارند و نمی توان به طور مکرر استفاده کرد.
- جوشاندن آب بدون ظرف فلزی
اگر به ظرف فلزی دسترسی نداشتید چه باید بکنید؟
در اینجا شما به خلاقیت نیاز دارید، می توانید از چوب به جای ظرف فلزی استفاده کنید.
- یک قطعه بزرگ چوب پیدا کنید. چوب باید پهن و عمیق باشد تا بتواند آ با را نگه دارد.
- آتش را روشن کنید.
- هنگامی که، زغال های آتش درخشان شد، با احتیاط، مقداری از آن ها را بردارید و در یک طرف چوبی که پیدا کردید قرار دهید.
- برای اینکه حرارت از زغال به چوب منتقل شود آن را فوت کنید. برای انتقال حرارت به چوب، به پایین زغال سنگ بکشید. بعد از مدتی، چوب می سوزد و دود می کند.
- هنگامی که چوب سیاه شد، می توانید یک سنگ، سیخ چوبی یا هر ابزار دیگری را بردارید و قسمتی که سوخته و سیاه است را بتراشید.
- مراحل 3-5 را در همان تکه تکرار کنید تا یک حفره عمیق در چوب ایجاد شود.
باید مراقب باشید که لبه های و کناره های چوب نسوزد، زیرا ممکن است ترک یا شکافی در آن ایجاد شود و باعث نشتی آب شود.
برای جلوگیری از آن، می توانید دیواره های کاسه چوبی خود را چرب کنید تا نسوزد.
هنگامی که کاسه چوبی را آماده کردید، آن را با آب پر کنید.
بدیهی است که شما نمیتوانید کاسه چوبی را مانند یک ظرف فلزی، برای تصفیه آب روی آتش بگذارید.
برای انتقال حرارت به آب، باید از روشی به نام Rock boiling استفاده کنید.
روشی باستانی برای تصفیه آب در بقا که، فرهنگ های بومی در سراسر جهان از آن استفاده می کردند.
این روش به شرح زیر است:
- سنگ هایی به لندازه توپ گلف را در آتش گرم کنید تا زمانی که قرمز شود ( این کار ممکن است یک ساعت یا بیشتر طول بکشد).
هرگز از سنگ های موجود در آب استفاده نکنید، زیرا آب موجود در سنگ، می تواند بخار شود و سنک ترک بخورد یا منفجر شود.
- با دقت سنگی را از آتش بردارید و به سرعت سنگ را درون ظرف آب غوطه ور کنید، تا هر گونه خاکستر اضافی از روی سنگ تمیز شود. (زمانی که آب و خاکستر با هم ترکیب می شوندف آب قلیایی می شود و در صورت مصرف منجر به سوختگی های داخلی می شود.)
- سپس سنگ تمیز را به سرعت به داخل آب کاسه چوبی فرو کنید.
- مراحل 2-3 را تکرار کنید تا زمانی که آب بجوشد. در این روش سرعت، عامل کلیدی است. اگر فرایند را به اندازه کافی تکرار نکنید، آب به نقطه جوش نمی رسد.
سنگ هایی که به اندازه توپ گلف هستند دارای مقدار شگفت انگیزی جرم حرارتی می باشند..
آنها آب خود را به مدت 10-15 دقیقه گرم نگه می دارند و بعد خنک می شود.
هنگامی که جوشیدن آب متوقف شد، می توانید برگ های درخت کاج را به آن اضافه کنید تا یک نوشیدنی دلپذیر که غنی از ویتامین C است، داشته باشید.
طعم این گیاه، مزه چوب، خاک و سنگ ها را از بین می برد.
- تصفیه آب با استفاده از نور خورشید و گودال
بسیاری از افراد از این روش تصفیه آب استفاده می کنند، اما اخیرا برخی معتقدند که این روش ناکارآمد است.
اما برای آگاهی شما به بررسی این روش می پردازیم.
برای این کار باید یه گودال عمیق روی زمین حفر کنید. یک ظرف یا فنجان را در مرکز گودال قرار دهید.
سپس گودال را با پلاستیک شفاف بپوشانید و اطراف آن را خاک یا سنگ پر کنید تا پلاستیک بر جای خود ثابت بماند.
در نهایت، یک سنگ کوچک و سبک را در مرکز پلاستیک قرار دهید (به طور مستقیم بالای فنجان یا ظرف).
هنگامی که خورشید می تابد، باعث گرم شدن پلاستیک می شود و آب درون گودال بخار می شود و در زیر پلاستیک به دام می افتد.
بخار سپس به آب تبدیل می وشد و به درون فنجان یا ظرف می ریزد و قابل آشامیدن است.
مشکل این روش به عنوان یک روش تصفیه آب در بقا این است که برای جمع آوری آب ناکارآمد است. حتی در شرایط ایده آل، با این روش آب بسیار کمی جمع آوری می شود.
انسان برای حفظ سلامتی خود، روزانه یک گالن آب احتیاج دارد.
بنابراین اگر در موقیعت بقا هستید، متوجه خواهید شد که حفر گودال و اجرای این روش به صرف انرژی و وقت زیادی نیاز دارد و انجام آن زیاد عاقلانه نیست.
زیرا نمی توانید مقدار کافی آب برای نوشیدن خود تهیه کنید.
جمع بندی
تصفیه آب در بقا، مهارت بسیار مهمی است و بایستی آن را به خوبی فرا گیرید، زیرا ممکن است در موقعیتی قرار بگیرید و به این مهارت نیاز پیدا کنید.
این مهارت، می تواند مفید باشد و شما را از موقعیت های مرگ و زندگی نجات دهد.
بنابراین بهتر است تمامی روش ها را به خوبی یاد بگیرید و در چند مورد از آن ها به خوبی مسلط شوید و بر حسب شرایط و مکان از آن ها استفاده کنید.
پیشنهاد میکنیم جهت اطلاع از آخرین محصولات و آخرین وقایع سروکوه را از طریق کانال اینستاگرام سروکوه دنبال کنید.