مراحل ساخت کوکسا
سپتامبر 19, 20219 دستورالعمل حرفه ای برای آشپزی در کمپ
سپتامبر 19, 2021چگونه کوکسا بسازیم
چگونه کوکسا بسازیم، کوکسا یا کاسه چوبی خود را بسازید
آیا تا به حال کلمه “کوکسا” به گوشتان خورده است؟
کوکسا یک فنجان نوشیدنی یا کاسه چوبی دستهدار است که به طور سنتی توسط مردم سامی در فنلاند استفاده میشود.
همچنین در برخی از مناطق اسکاندیناوی این فنجانها به عنوان گوکسی و در سوئد به عنوان کاسا شناخته می شوند.
این فنجان های بینظیر از چوب جوش درخت توس ساخته میشوند و اگر به درستی از آنها مراقبت شود، می توانند سالهای زیادی دوام بیاورند.
اگر به طور اتفاقی درخت توس در نزدیکی خود دارید و در این زمینه دارای خلاقیت هستید و مهارت کافی برای آن دارید، از فرصت استفاده کنید و برای خودتان کوکسا درست کنید.
بهتر است قبل از شروع تمام ابزارهایی که برای این کار لازم است را مهیا کنید.
آنچه برای ساخت کوکسا نیاز دارید
موارد مورد نیاز:
چوب جوش درخت توس:
- سعی کنید برای ساخت کوکسا از چوبی استفاده کنید که حداقل برای یک سال خشک شده است.
در صورت امکان بهتر است دو قطعه چوب تهیه کنید.
اگر نتوانستید چوب جوش پیدا کنید میتوانید از هر چوبی که در دسترستان است استفاده کنید.
البته بهتر است به دنبال چوب توس، بلوط، افرا یا سایر چوب های سخت غیر سمی باشید.
-
تبر یا تبرچه تیز
-
گوه
-
اره کوچک
-
اسکنه
-
چکش
-
چاقوی قلاب دار (معروف به چاقوی کج): از این چاقو برای حکاکی چوب استفاده میشود و دارای تیغه خمیده است.
در واقع، هر دو طرف تیغه آن تیز است و می توانید وسایل مقعر و گرد را با آن در چندین جهت حکاکی کنید.
-
چاقوی حکاکی با تیغه صاف
-
مداد
-
قطب نما (مدلی که برای نوشتن و کشیدن دایره روی چوب استفاده میشود نه برای تعیین جهت)
-
دریل (استفاده از دریل اختیاری است)
-
کاغذ سنباده: سنباده سخت و نرم
-
روغن معدنی یا روغن گردو
-
موم زنبور عسل
-
تکه پارچه ای از جنس پنبه یا کتان
چگونه کوسکا را در 5 مرحله درست کنید
این فنجان ها ازچوب جوش درخت توس ساخته میشوند، به همین علت بسیار قوی و ماندگار هستند.
که البته به این معنی است که تراشیدن آنها بسیار چالش برانگیز خواهد بود.
بنابراین خود را آماده هر گونه دست درد و گرفتگی ماهیچههای کنید.
نگران نباشید این مهارت باعث قویتر شدن شما میشود و بعداً داستانهایی خواهید داشت که برای نوه های خود تعریف کنید.
مرحله اول:
چوب جوش را برش بزنید
کار با چوب جوش بسیار سخت و چالشی است زیرا گرهها چرخشی هستند.
این بدان معناست که احتمالاً مجبور خواهید بود از ترکیبی از اره و تبر برای برش چوب جوش استفاده کنید تا به اندازه دلخواه برسید.
بخشهای اضافی آن را بتراشید، در مورد برش های اولیه میتوانید سخاوتمندانه عمل کنید.
به طور کلی، اگر قصد دارید کوکسایی به اندازه 17 سانتیمتر درست کنید، با خیال راحت از قطعه ای که 25 تا 30 سانتیمتر است استفاده کنید.
مرحله 2:
چوب جوش را صاف کنید
هنگامی که چوب جوش را به اندازه دلخواه برش زدید باید آن را به یک سطح صاف تبدیل کنید.
برای این کار می توانید از تبر، اسکنه، گوه یا چکش استفاده کنید.
همه چیز بستگی به این دارد که چوب جوش چقدر سخت و محکم است.
در حالت کلی بهتر است از یک تبر تیز استفاده کنید اما برای چوب جوشهای نرمتر بهتر است اسکنه بکار ببرید.
در نهایت، شما باید یک قطعه تمیز و صاف داشته باشید تا بتوانید بقیه مراحل را بر روی آن انجام دهید.
مرحله 3:
شکل مورد نظر خود را ترسیم کنید
اکنون زمان رسم شکل است.
یک مداد بردارید و آن را در قطب نما قرار دهید.
انتهای تیز قطب نما را در نقطهای قرار دهید که حدس می زنید وسط فنجان خواهد بود.
سپس شعاع مورد نظر خود را رسم کنید.
فرض میکنیم شما فنجانی 7 سانتیمتری میخواهید، پس باید شعاع آن 3.5 سانتیمتر باشد.
مداد را چند بار بچرخانید تا دایرهای به شعاع 3.5 سانتیمتر بکشید.
سپس دهانه قطب نما را سه سانتیمتر دیگر باز کنید و دایره دیگری دور دایره قبلی بکشید.
دایره بزرگتر، لبه بیرونی کوکسا و دایره داخلی فنجان شما خواهد بود.
در این مرحله، شما باید تصمیم بگیرید که دسته کوکسا ضخیم یا نازک باشد و سوراخ آن عمودی ساخته شود یا افقی.
دسته نازک و افقی ممکن است زیبا به نظر برسد، اما احتمال شکستن آن بیشتر است.
در مقابل، یک دسته عمودی با چند سوراخ، محکم تر است اما شاید خیلی زیبا نباشد.
البته، داشتن یک دسته محکم نیز مشکلی ندارد.
تصمیم در مورد چونگی شکل دسته بستگی به شکل چوب جوش نیز دارد.
به عنوان مثال، اگر بخشی از چوب جوش، به صورت طبیعی، افقی بیرون زده باشد، ممکن است بخواهید مطابق همان دسته را افقی درست کنید.
همچنین اگر شروع به تراشیدن چوب جوش کردید و آن بخشی که میخواهید دسته افقی کوکسا باشد قطع شد ممکن است مجبور شوید دسته را بطور عمودی درست کنید.
اگر در ضخامت دسته کوکسا دچار اشتباه شدید و ضخامت آن زیاد بود نگران نباشید بعداً میتوانید کمی بیشتر آن را بتراشید.
اما اگر از همان اول دسته را زیاد برش دهید و نازک شود، دیگر راهی برای ضخیمتر کردن آن نیست.
همین امر در مورد کنده کاری داخل فنجان نیز صدق می کند.
مرحله 4:
حکاکی
اکنون زمانی است که باید چاقوهای خود را بیرون بیاورید و چوب های اضافی را ذره ذره بتراشید.
تصور کنید که شما مانند میکل آنژ یا رودن مجسمه ساز هستید و میخواهید چوبی را که در دست دارید به کوکسا تبدیل کنید.
بر اساس شکل چوب جوش، می توانید از تکنیک های مختلف برای حکاکی استفاده کنید.
تا جایی که ممکن است مقدار اضافی چوب را از بخش خارجی کوکسا جدا کنید.
برای این کار از یک تبرچه تیز استفاده کنید و ضربههای بسیار آرام و نرم به چوب بزنید و بعد برای برشهای کوچکتر از چاقوی حکاکی تیز استفاده کنید.
هنگامی که شکل بیرونی کوکسا بدست آمد، به کار در قسمت داخلی فنجان بپردازید.
برخی از افراد دوست دارند بلافاصله از چاقوی قلاب دار استفاده کنند، بنابراین اگر دوست دارید ابتدا آن را امتحان کنید.
اما بهتر است ابتدا از اسکنه استفاده کنید تا بعد بتوانید با چاقوی قلاب دار تکههای باقیمانده را بتراشید.
این کار باعث تسریع فرایند حکاکی میشود.
البته می توانید کوکسا را بین دو تکه چوب بزرگتر قرار دهید و با استفاده از یک اسکنه و چکش گرد تا جایی که ممکن است قسمت داخلی کوکسا را بتراشید.
هنگامی که 90 درصد قسمت داخلی آن خالی شد، بر روی قسمت بیرونی کار کنید.
با چاقوی حکاکی چوبهای اضافی را کم کم و با دقت بالا بتراشید.
در حین انجام این کار، شکلدهی به دسته را نیز شروع کنید.
البته، روشی که در بالا ذکر شد برای درست کردن کوکسا به روش سنتی است.
این به معنی است که باید وقت، تلاش و انرژی زیادی برای این کار صرف کنید.
با این حال اگر میخواهید کار سریعتر انجام شود می توانید با استفاده از ابزارهای برقی مانند اره نواری، مته و
میتوانید از ابزار قدرتی مانند دریل، اره نواری و تجهیزات برقی استفاده کنید.
مرحله 5:
اصلاح کوکسا
در این مرحل، در واقع شما باید برش های خود را اصلاح کنید.
این کار سخت ترین قسمت این روند است اما در عین حال می تواند لذت بخش ترین نیز باشد.
هنگامی که مشغول این کار هستید موسیقی خوبی برای خودتان پخش کنید یا به مکان مورد علاقه خود در کنار رودخانه بروید تا بتوانید با ذهن باز و دقت بالا آن را انجام دهید.
برای شکل دادن به کوکسا مطابق میل خود، از چاقوهای مختلف استفاده کنید.
در این مرحله نیز میتوانید در صورت تمایل سوراخی برای جای انگشت یا بستن ریسمان در دسته ایجاد کنید.
زمانی که احساس کردید به طرح نهایی کوکسا دست یافتهاید، وقت سنباده کشی است.
برای از بین بردن بخشهای ناهموار از سنباده دانه درشت استفاده کنید و بعد از آن سنبادههای نرمتر را بکار گیرید تا سطح کوکسا به همان صافی و نرمی که میخواهید برسد.
اگر می خواهید نام خود یا اول نام خود را در ته کوکسا حک کنید میتوانید با خیال راحت از ابزار چوب سوز استفاده کنید.
یا در صورت تمایل میتوانید هر طرحی که دوست دارید را بر روی قسمت بیرونی کوکسا طراحی کنید.
زمانی که احساس کردید کار شما برای ساخت کوکسا تمام شده است وقت آن است که آن را جلا دهید.
مقداری موم زنبور عسل را در یک کاسه تمیز یا هر ظرف دیگری ذوب کنید.
سپس پارچه را در آن فرو کنید و موم ذوب شده را ذره ذره به چوب بمالید.
تمام نقاط کوکسا را با موم جلا دهید تا حسابی براق شود و بدرخشد.
پس از انجام این کار، کوکسای شما آماده استفاده است!
اکنون فقط باید تصمیم بگیرید و اولین نوشیدنی که میخواهید در آن بریزید را انتخاب کنید.
چگونه از کوکسای خود مراقبت کنیم
مراقبت از کوکسا در اصل مانند سایر ظروف چوبی است.
از آنجا که چوب متخلخل است، نباید اجازه دهید مایعات برای مدت طولانی در آن بماند.
همچنین نباید آن را در سینک رها کنید!
بعد از خوردن سوپ، قهوه یا چای از کوکسا، آن را با آب گرم بشویید و با یک حوله تمیز کاملاً خشک کنید.
هرگز برای شستن کوکسا از هرگونه صابون یا مواد شوینده استفاده نکنید.
اگر حس کردید که داخل آن کمی کثیف یا لزج است، از یک مشت ماسه مرطوب یا سنباده نرم و مرطوب استفاده کنید و آن را بطور کامل تمیز کنید.
سپس کوکسا را با روغن معدنی یا روغن گردو به خوبی روغن کاری کنید.
در صورتی که بطور منظم از کوکسای خود استفاده میکنید، سعی کنید آن را یک بار در هفته یا چند بار در ماه روغن کاری کنید و کمتر از آن استفاده کنید.
مطمئناً شما می خواهید این فنجان زیبا سالها دوام بیاورد، بنابراین باید سعی کنید آن را تمیز نگه دارید و بصورت صحیح از آن مراقبت کنید.
روغن کاری کوکسا از جذب بیش از حد مایع جلوگیری میکند و درخشش فوق العاده ای به آن می بخشد.
هر از چند گاهی با خیال راحت داخل و خارج کوکسا را با موم زنبور عسل جلا دهید و با عشق از آن نگه داری کنید زیرا در این صورت برای یک عمر با شما میماند.
مهمتر از همه، وقت بگذارید و از نوشیدن با این فنجان لذت ببرید.
هنگام نوشیدن با کوکسا فرقی نمیکند آب سرد در یک روز گرم است یا آب گوشت قلم در زمستان، آن را حس کنید و به آن آگاه باشید.
این کوکسا را هر جا که بخواهید میتوانید با خود ببرید اگر طبیعت گرد هستید میتوانید آن را به طبیعت، کوه و کمپ ببرید و از حس طبیعی که به شما میدهد لذت ببرید.
اگر در آب و هوای سرد به طبیعت میروید کوکسا بهترین گزینهای است که میتوانید با خود داشته باشید زیرا مقاومت بالایی دارد و اگر نوشیدنی گرمی در آن بریزید ترک نمیخورد.
کوکسا مخصوص آب و هوای سرد ساخته شده است.
هر جا میخواهید آن را ببرید و از آنچه که خلق کردهاید لذت ببرید.
چگونه کوکسا بسازیم
پیشنهاد میکنیم جهت اطلاع از آخرین محصولات و آخرین وقایع سروکوه را از طریق کانال اینستاگرام سروکوه دنبال کنیم