همه چیز در مورد سه پایه آتش
سپتامبر 2, 2021همه چیز در مورد اجاق قابل حمل سفری
سپتامبر 3, 2021همه چیز در مورد ساج
اگر عاشق پیادهروی و کمپینگ هستید مطمئناً میدانید یکی ازبهترین بخشهای سفر غذاست.
طعم غذا در سفر و کمپ با غذای خانگی فرق دارد و بسیار خوشمزهتر است
برای آشپزی در طبیعت به تجهیزات زیادی مانند آشپزخانه نیاز ندارید،
فقط کافی است آتشی روشن کنید و از ظروف مناسب برای پخت غذا استفاده کنید.
با استفاده از وسایل آشپزی مناسب، آشپزی شما فوقالعاده خواهد بود، ظرف مناسب کمک بزرگی برای شما خواهد بود.
یکی از رایجترین ظروفی که میتوانید برای سفر و کمپ استفاده کنید ساج است.
ساج در هر موقعیتی بکار شما میآید و میتوانید با استفاده از آن غذاهای مختلفی آماده کنید.
امروزه ساجهای متنوع و متفاوتی از نظر جنس، اندازه و کیفیت موجود است و شما میتوانید هم در خانه و هم در کمپ از آنها استفاده کنید.
ساجها از جنس فولاد ضدزنگ، چدن، فولاد کربنی و با اندازههای مختلف تولید میشوند.
امروزه تولیدکنندگان مدلهای مختلفی از ساج با ته گرد و صاف به بازار ارائه
دادهاند که شما با توجه به نیاز خود میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
ساج چیست؟
ساج وسیلهای قدیمی و سنتی برای آشپزی است که دارای ته گرد و دارای عمق است.
ساج قدمت چندین ساله در ایران و چندین هزارساله در چین دارد.
خاستگاه آن در ایران دقیق مشخص نیست اما برخی معتقدند که برای اولین مردم گیلان از ساج برای پخت نان استفاده کردند.
از این وسیله بیشتر برای سرخ کردن غذا استفاده میشود اما برای پخت خورشت، کباب کردن و حتی درست کردن نیمرو هم میشود آنرا به کار برد.-9
ساج همچنین برای پخت نان نیز استفاده میشود. هنوز مناطق بسیاری از ایران با ساج نان میپزند.
ساج در استانهایی مانند گیلان، فارس، کرمانشاه و خوزستان هنوز هم رواج دارد.
در کشورهایی مانند هند، بنگلادش، کره و چین برای آشپزی استفاده میشود.
امروزه طبیعتگردها نیز از ساج برای پخت غذا در طبیعت بهرهمند میشوند.
ساجهای متنوع و مختلفی از نظر شکل، اندازه و جنس در بازار موجود است.
خرید ساج به الزامات و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
بنابراین بهتر است قبل از خرید با ویژگیهای آن آشنا شوید تا بتوانید مناسبترین ساج را برای خود انتخاب کنید.
جنس
جنس یکی از عومل مهم است که هنگام خرید ساج باید در نظر بگیرید.
ساجهای مختلفی از نظر جنس در بازار موجود است که رایجترین آنها را در اینجا بررسی میکنیم:
فولاد کربن:
ساجهای سنتی از فولاد کربنی ساخته میشوند. فولاد کربنی، آلیاژی از کربن و آهن است.
شباهت زیادی به چدن دارد، گرما را بخوبی حفظ میکند و برای هر نوع آشپزی
( روی شعله مستقیم یا روی اجاق) مناسب است و دوام بالایی دارد.
فولاد کربن سبکتر و مقاومتر از چدن است و واکنش بیشتری نسبت به تغییرات دمایی دارد.
فولاد کربنی شکلپذیری بهتری دارد وهنگام ساخت ساج براحتی میتوان به آن فشار وارد کرد و شکل داد.
بنابراین سطح ساجهای فولاد کربنی در مقایسه با سطح ناهموار ساجهای چدنی نرمتر است.
ساجهای فولاد کربنی به مراقبت و نگهداری بیشتری نیاز دارند،
حتماً باید با دست شسته و در جای خشک نگهداری شوند و آنها را روغنکاری کرد.
چدن:
ساجهای چدنی بهدلیل قابلیت حفظ گرمای بالایی که دارند بهترین انتخاب برای آشپزی هستند.
این ویژگی، ساجهای چدنی را به بهترین گزینه برای سرخکردنهای عمیق و گرم نگهداشتن غذا برای مدت طولانی تبدیل کرده است.
ساجهای چدنی به مراقبت و نگهداری خاصی نیاز ندارند و احتیاج به روغنکاری خیلی کمی دارند.
ظروفی که از جنس چدن هستند دوام و ماندگاری بسیار بالایی دارند و بر روی هر گونه آتش و اجاقی قابل استفاده هستند.
ماندگاری ساج چدنی به حدی است که حتی نسلهای بعد از شما هم میتوانند از این ساج استفاده کنند.
پوشش نچسب:
مانند ماهیتابههای تفلون، غذاهای پخته شده در ساج نچسب نیز به دلیل پوشش مخصوصی که دارند
اصلاً به کف ساج نمیچسبد و غذاهای باقیمانده در آن براحتی تمیز میشوند.
پوشش نچسب میتواند از جنس سرامیکی یا آلومینیوم آدانایزد شده باشد.
با این حال پوشش نچسب نسبت به دیگر ساجها بیشتر مستعد خراشیدگی
و پوسته پوسته شدن هستند و هنگام هم زدن غذا در آنها نباید از قاشقهای فلزی استفاده کرد.
حداکثر دمای پختی که برای ساجهای نچسب استفاده میشود نسبت به دیگر فلزات کمتر است.
فولاد ضدزنگ:
فولاد ضدزنگ بهترین انتخاب برای ظروف آشپزی است زیرا دوام و ماندگاری بالایی دارند، لکه نمیگیرند و آسیبی به آنها وارد نمیشود.
ساجهایی که از جنس فولاد ضدزنگ هستند دارای یک هسته آلومینیومی رسانای حرارتند
که با لایهای از فولاد ضدزنگ پوشیده شدهاند که به آن وزن و ضخامت داده است.
این نوع ساجها ظاهر زیبایی دارند و با ابزارهای تیز و قاشقهای فلزی خراشیده نمیشوند.
در ضمن حمل این ساجها بسیار راحت است.
اندازه
ساجها در اندازههای مختلفی وجود دارند، از ساج 20 سانتیمتری که برای سفر و
کمپها مناسب هستند تا حدوداً 90 سانتیمتری که برای گروههای بزرگتر و پخت نان استفاده میشوند.
اندازه متوسط آن هم موجود است که 30 تا 35 سانتیمتر است و میتوان آنها را روی اجاقهای معمولی هم قرار داد و برای 3 تا 4 نفر با آنها غذا پخت.
ساج بهدلیل شکل و اندازهای که دارد به شما این امکان را میدهد تا بدون نگرانی هر مقدار غذایی که میخواهید در آن بپزید.
ته گرد یا صاف
ساجها از نظر شکل نیز متفاوت هستند، برخی از آنها شبیه به کاسه دارای ته گرد است و برخی از مدلهای آن دارای ته صاف و مسطحی هستند.
اگر میخواهید از ساج در سفر استفاده کنید فرقی نمیکند ته آن گرد یا صاف باشد، هر دو مدل برای شما قابل استفاده است.
اما اگر در خانه میخواهید با ساج آشپزی کنید باید مطمئن شوید که ساج ته گرد را میتوانید روی اجاق خود قرار دهید.
ساجهایی که ته صاف دارند را با هر نوع اجاقی میتوان استفاده کرد.
ظرفیت گرمایش
ساجی که استفاده میکنید باید تحمل گرما و دمای بالا را داشته باشد.
ساجهای که از جنس فولاد کربنی، چدن و فولاد ضدزنگ هستند میتوانند دماهای بالا را تحمل کنند، با این حال هنگام خرید حتماً با تولید کننده و فروشنده در مورد این موضوع مشورت کنید.
ساجهای نچسب در دمای بسیار بالا کارایی ندارند، اگر به دنبال ساجی هستید که با آن در دمای بسیار بالا کار کنید بهتر است ساج دیگری را انتخاب کنید.
قیمت
مانند دیگر ظروف، قیمت ساجها نیز بسیار متفاوت است.
از آنجا که ساج وسیلهای است که همه تولیدکنندگان آن را تولید نمیکنند ممکن است از نظر قیمت تنوع زیادی وجود نداشته باشد.
با این وجود گزینههای مقرون به صرفهای از جنس کربن ضد زنگ و چدن در بازار موجود است.
مراقبت و نگهداری
برای نگهداری و شستن ساجی که از جنس فولاد کربنی است از یک اسفنج نرم برای پاک کردن مواد غذایی باقیمانده استفاده کنید.
سپس سطح آن را با دستمال کاغذی خشک کنید و بعد آن را روغن کاری نمایید.
ساجهای فولاد ضدزنگ را اغلب میتوان در ماشین ظرفشویی قرار داد اما باید با سازنده این موضوع را چک کنید در غیر این صورت با دست آن را بشویید.
برای تمیز کردن ساجهای نچسب از برسهای سیلیکونی
همراه با مواد شوینده ملایم استفاده کنید و هرگز از ابزار تیز که میتوانند به پوشش آن صدمه بزند استفاده نکنید.
تفاوت ساج با ماهیتابه چیست؟
اگرچه ماهیتابه و ساج هر دو برای استفاده بر روی اجاق یا آتش طراحی شدهاند،
اما ماهیتابه دارای ته صاف و مسطح است که دیوارههای آن شیب ملایمی دارد.
ساج دارای ته گرد است که اجازه میدهد مایعات در مرکز جمع شوند،
همچنین اجازه میدهد غذا سریعتر بپزد زیرا گرما در ته آن بیشتر متمرکز میشود.
نتیجه گیری
برای اینکه آشپزی لذتبخشی داشته باشید، میتوانید یک ساج مناسب انتخاب کنید
و از آن برای سرخ کردن، پخت خورشت، بخارپز کردن غدا و حتی پخت نان استفاده کنید.
هنگام خرید ساج بنا به دلائل زیر باید به اندازه آن دقت کنید:
-
مطمئن شوید اندازه ساج برای تعداد افرادی که میخواهید برای آنها غذا درست کنید مناسب است.
-
براحتی روی اجاق جا میشود .
-
برای سفر و کمپ میتوانید از آن استفاده کنید.
همچنین ساج باید عمق مناسبی برای پخت غذا و سبزیجات داشته باشد.
اگر میخواهید از ساج در خانه استفاده کنید حتماً به این نکته توجه داشته باشید
نوع اجاق شما تعیین کننده جنس و روکش ساجی است که شما انتخاب میکنید.
اگر اجاق شما برقی است ممکن است نتوانید هر مدل ساجی روی آن قرار دهید.
جنس هم عامل دیگری است که حتماً باید توجه کرد. ساج چدنی بادوام اما بسیار سنگین است.
درحالی که ساجهایی که از جنس فولاد ضدزنگ هستند
براحتی تمیز میشوند اما ممکن است در طول زمان تغییر رنگ بدهند.
با توجه به تمام این موارد نکته دیگری که هنگام انتخاب ساج باید به آن توجه کنید این است که در کجا میخواهید از ساج استفاده کنید.
اگر برای سفر و کمپ میخواهید ساج را با خود ببرید باید توجه کنید که ساج سبک و قابل حمل باشد.
مطمئناً شما علاقهای ندارید ساج سنگین با خود حمل کنید بنابراین جنس ساج را بگونهای انتخاب کنید که وزن زیادی نداشته باشید.
اگر با ماشین سفر میکنید وزن و اندازه ساج برای شما زیاد مهم نخواهد بود.
در صورتی که میخواهید ساج را به سهپایه آتش آویزان کنید و غذا تهیه کنید مطمئن
شوید که ساج دارای دستهای برای وصل شدن به زنجیر سهپایه آتش هست.
همه چیز در مورد ساج
پیشنهاد میکنیم جهت اطلاع از آخرین محصولات و آخرین وقایع سروکوه را از طریق کانال اینستاگرام سروکوه دنبال کنیم